Domain Nedir?
Domain diğer adı ile alan adı olarak bilinmektedir. Özellikle son zamanlarda ülkemiz de oldukça fazla kullanılmaktadır. Kurumların ve yahut kişisel sitelerin temsili olarak kullanılan web adreslerine verilen addır. Domain adı verilen alan adlarını günümüzde tescil eden iki birim vardır. Birisi Amerika'da bulunan ICANN'dır. Diğeri ise ülkemizde bulunan ODTÜ kuruluşudur. Ancak ODTÜ kuruluşu da sadece tr uzantısına sahip ise tescil gerçekleştirmektedir.
Tescillenen domain adresleri alınsa bile bekletilebilir ya da kiralanabilirdir. Yapılan domain tescilleri genellikle 1 sene ve 10 sene arasında tescil edilmektedir. Tescil zamanı sona eren alan adları yani domain yeniden boş kalır. Böylelikle istenildiği zaman satılır ya da kiralanabilir. Domain özellikle pazarlama sektörde oldukça önemli bir konumda yer almaktadır.
Domain Neden Önemlidir?
Domain bir web sitenin olmazsa olmaz bir parçasıdır. Alınan Domaini sadece alan kişi kullanabilir ikinci bir kişinin kullanımı mümkün değildir. Domainin anlamını daha da açacak olursak istediğiniz siteye girmek için yazmanızın yeterli olduğu harf veya sayı bütünüdür. Örneğin meb.gov.tr Milli Eğitim Bakanlığı sitesinin alan adı olmaktadır. Bu siteye giriş için bunu yazmanız yeterli olacaktır.
Önemli bir pazarlama parçasıdır demiştik. Çünkü her alan adı siteye kolay ulaşım sağlanması anlamına gelir. Domain seçimi yapılırken önemli olan ve dikkat edilmesi gereken şey ise basit ve kolayca hatırlanan bir alan adı olması tercih edilebilirlik açısından önemli olacaktır.
Domain bir web sitesi için çok önemlidir. Özellikle bu site ticari amaçla tercih ediliyor ise daha da büyük bir önem taşıyor. Günümüzde bulunan tüm domainler parasal bir değeri de beraberinde getiriyor. Birçok online domain pazarı ile karşılaşmışınızdır. Bu pazarlar üzerinden satım ya da kiralama ihtiyaçlar doğrultusunda kolayca gerçekleşmektedir.
Domain Bölümleri
Domain iki adet bölümden oluşmaktadır. Biri üst seviye domain diğeri ise ikinci seviye domain olmaktadır.
Üst seviye domain, diğer adı ile TLD olarak bilinmektedir. Kullanıldığı web sitesinin amacını belirtmek maksadıyla tercih edilir.
Bu TLD kendi içerisinde de başlıklara ayrılmaktadır. Bu başlıklar genel üst seviye, ülke kodu üst seviye şeklinde olmaktadır.
İkinci seviye domain, 2 LD olarak karşımıza çıkmaktadır. TLD'den bir önceki kısım olmaktadır. SLD adı ile bilinmektedir.
Hosting Nedir?
Hosting, açık bir tanım ile web sitelerinin 7/24 erişime açık olmasını sağlamakta olan sunucudur.
Özellikle ticaret ve pazarlama gibi siteler için hosting oldukça önemli olmaktadır. Sitelere sürekli ulaşım sağlanması hosting sayesinde gerçekleşir. Hosting şirketleri müşterilerin web sitelerini ait olan verileri kendi sunucularında ekleyerek burada saklamaktadır. Bu sunucular ise CPD üzerinde yer almaktadır. CPD oldukça güvenilir olmaktadır. Yazılımsal olarak güvenli ve hızlı oluşumlardır.
Hosting Çeşitleri
Kullanılacak web sitesinin türüne göre hosting çeşidi de değişiklik göstermektedir. Kişisel bir web sitesi ile kurumsal bir web sitesinin sahip olacağı hosting türleri farklı olmaktadır.
Paylaşımlı hosting, tüm kaynaklar kullanıcılar ile ortak bir şekilde paylaşılabilmektedir.
Vps Sanal Sunucu, özel bir sanal sunucu olmaktadır. Vps en güvenli ve sağlam sunucu olarak sunulmaktadır.
Wordpress hosting, Wordpress günümüzde büyük bir kullanıcı kitlesine sahiptir. Wordpress'e özel sunulan hosting seçeneği ile yedekleme, güncelleme ve bunun yanı sıra güvenlik imkanı sunuluyor.
Dedike sunucu, tek kullanıcıya sunulan bir bilgisayar olmaktadır. Yer alan diske kadar kullanım sunmaktadır. Çok fazla dosya yükleme gibi işlemleri çok fazla olan kişiler için ideal bir seçenektir.
Kurumsal hosting, oldukça kolay bir kullanımı bulunan performansı yüksek bir hosting çeşididir. Yüksek trafiği bulunan web siteleri için kullanışlı bir seçenektir. Özellikle ticaret sitelerinin kullanması gereken bir hosting olmaktadır.
Siteniz için en uygun olan hosting çeşidini seçerken bazı unsurları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Bunlar; web alanı, e posta hesapları, kontrol paneli, aylık trafik durumu gibi unsurlar olarak ilk sırada yer almaktadır.