WhatsApp
Yükleniyor...

Tema, Script ve Veritabanı Nedir?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Kurumsal Blog Tema, Script ve Veritabanı Nedir?
03 Ekim 2019, 21:26 0 Yorum 519 Okuma

Tema Nedir?

Kurulacak olan web sitesi için mutlaka tema belirlenmesi gereklidir. Seçilen bu tema modelleri ile süre üzerinde çeşitli düzenlemeler meydana gelir ve sitenin yayınlanmak için son halini alması sağlanır. Tema konusunda SEO uyumlu tema oldukça önemlidir.

SEO uyumlu tema, seçilmiş olan temanın yazılımsal anlamda da başarılı olduğunu yani her anlamda uyum sağlayarak herhangi bir dezavantaja neden olmayacağını belirtir. SEO uyumlu bir temanın doğru bir şekilde seçilmesi oldukça önemlidir.

Çoğu kişi SEO uyumlu tema kavramını sadece anlamsal olarak tasarım konusu ile özdeşleştirir. Aslında asıl dikkat edilmesi gereken unsur tasarımı değil yazılım kodları önemli olmaktadır. Tercih edilen yazılımın zararsız yani temiz olması oldukça mühimdir.

 

Script Nedir?

Programlama dili üzerinde hazırlanmış olan tüm kodların içinde mevcut olduğu hazır kodlara denmektedir. Birçok tarzda script bulunmaktadır. Bu da beraberinde birçok türü olduğu anlamına gelir. Bu türler dilin özellikleri baz alınarak kullanılmaktadır. Scriptler daha çok veri tabanı ağırlıklı kullanılmaktadır. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki çoğu zaman çevrimdışı bir çözüm olarak da kullanılabilir.

Script'in aslında birçok avantajı bulunuyor. Fakat en çok kullanım amacı bilgisayarlarda çeşitli nesnelerin oluşumunu sağlamaktır. Scriptler tercih edilerek web sitelerine daha çok fonksiyonlar ekleniyor.

 

Script Çeşitleri

Birçok farklı özelliklere sahip script seçeneği bulunuyor. Bu çeşitler şu şekildedir;

  • Visual Basic Script, Microsoft üzerinde kullanılmaktadır. Vbscript programlama dili hazırlanmaktadır.
  • Php Script, geniş bir programlama dilidir. Php yani hypertext preprocessor dili kullanılarak hazırlanan Script türü olmaktadır.
  • Nulled Script, illegal olan Script çeşitlerine verilen addır.
  • Mirc Script, sadece Mirc uygulaması için hazırlanmış olan Script türü olmaktadır.
  • CGI Script, CGI yani web siteleri ile harici bir bağlantı sağlayan Script seçeneği olmaktadır.
  • Shell Script, Shell adı verilen işletim sistemiyle bağlantı kurmak amacıyla kullanılan Script türüdür.
  • Apple Script, dosya dönüştürme ve değiştirme işlemi, çoklu değişim işlemi ve benzeri işlemleri yapmaya yarayan Script türü olmaktadır.
  • JavaScript, Nestcape firmasının yaptığı bir Script türü olmaktadır. Etkileşimli bir sayfa oluşumu gerçekleştirme gibi avantajlar sunar.

 

Veritabanı Nedir?

Veritabanı, bilgisayarda yer alan verilerin depolandığı bölümdür. Genelde sistematik olarak kategorize edilmektedir. Normalde elde edilen veriler dağınık bir şekilde durmaktadır ancak veri tabanı üzerinde düzenli bir şekilde dizilimi söz konusu olur.

Veritabanının kullanıcılarına pek çok faydası bulunmaktadır. Bu faydalar arasında en çok bilineni ise depolama yaparak verileri dağınıklıktan kurtarır. Bu durum beraberinde zamandan tasarruf etmeyi de getirmektedir. Bununla birlikte alanı doğru bir şekilde kullanarak alan tasarruf konusunda da faydalı olmaktadır. Okullarda, hastanelerde hatta bankalarda bu veritabanı kullanılarak kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir.

 

Veritabanı Kullanmak Neden Önemli?

Veritabanı sayesinde birbiri ile ilişkili olan tüm dosyalar bir arada tutulmaktadır. Veritabanı iki çeşide ayrılmaktadır. Birincisi düz dosya veritabanıdır. Diğeri ise ilişkisel veritabanı olmaktadır.

Düz dosya veritabanı oldukça basit işlemektedir. Bilgilerin tek yönlü toplanması gerçekleşmektedir.

İlişkisel veritabanı türünde ise birbirinden farklı olan dosyalar arasında ilişki kurulmaktadır. Bu şekilde depolanması yapılır.

 

Veritabanı Çeşitleri

3 adet veritabanı çeşidi karşımıza çıkmaktadır. Bunlar;

Paylaşmalı veritabanı, birden çok ortamda depolanan veritabanı çeşidine bu ad verilmektedir. Veritabanının başarılı bir şekilde paylaşılması iki şekilde mümkün olmaktadır. İlki veritabanını bölümlere ayırmak olacaktır, diğeri ise uzak noktalar üzerine merkezi veritabanını kopyalama seçeneğidir.

Nesne ağırlıklı veritabanı, grafik ve fotoğraf tarzı gösterimleri kaydedecek ve canlandıracak veritabanı çeşididir. Özellikle bu veritabanı çeşidi ekonomik anlamda oldukça sık kullanılmaktadır.

Hiper medya veritabanı, iki modül arası bağlantılarda karşımıza çıkan veritabanı çeşididir. Oldukça önemli olan bir veritabanı çeşidi olmaktadır.

Veritabanı dendiğinde karşımıza veri bankası, çok boyutlu veri analizi gibi pek çok kavram çıkmaktadır.

Veri bankası, bir işletmede bulunan tüm çalışanların detaylarını depolayan veritabanıdır.

Çok boyutlu veri analizi ise kullanıcıya bir veriyi farklı boyutlar ile görme özelliği sunmaktadır.

Okuyucu Yorumları

0 Yorum